Bilde av Asparges

Asparges

Asparges dyrkes på friland. Man kjøper aspargesrøtter i hagesenteret, og planter disse ut.

Dyrking av Asparges

For å dyrke asparges må man være tålmodig, da planten ikke gir avling de tre første årene.

Når du planter aspargesrøttene, graver du en 20 - 25 cm dyp grøft. Røttene spres vannrett ut fra planten i en ring, og så dekkes røttene til. Skuddene som vokser de tre første årene må ikke høstes, disse vil da vokse seg til høye bregnelignende blader. Det er lurt å binde opp disse bregnebladene, så de ikke brekker i vær og vind. Bladene produserer næring som igjen transporteres ned til røttene, der det så vil dannes en ny ring med røtter utenfor de gamle. Slik vokser planten seg sterkere. Bregnebladene kutter du på høsten.

Gjødsling av Asparges

Plantene gjødsles med fullgjødsel hvert år, du kan også legge kompost eller organisk gjødsel rundt planten.

Høsting av Asparges

Når du så skal begynne å høste av planten er det viktig å huske på å bare høste i 4 uker første året, senere 6 uker. Etter dette må skuddene få vokse seg høye, så bladene kan produsere næring til røttene.

De grønne skuddene er de mest næringsrike, og høstes ved at de skjæres av med kniv når de er ca 20 cm høye.  Hvis du heller vil ha de lyse, nesten hvite skuddene, så må du hyppe jord over plantene om våren. Skuddene som vokser gjennom denne jorden vil være lyse, de blir først grønne når de kommer frem i lyset. Når de da skal høstes, fjerner du forsiktig jorden og kutter med kniv i ønsket lengde.

Asparges (Asparagus officinalis) brukes gjerne lettkokt eller woket.