Far og sønn som beskjærer frukttre i hagen

Beskjæring av bærbusker

Slik oppnår du en luftig , fornyet busk med mye lys og lite fukt inne i busken.

Stikkelsbær , solbær og rips har så tynne greiner at de kan beskjæres året rundt. Noen beskjærer de om høsten etter høsting, mens det mest vanlige er å beskjære de om vinter eller vår. Enkelte solbærsorter har dessverre den egenskapen at de har lett for å legge ned greiene. Og må støttes opp.
En grein bør ikke bli eldre enn 3 - 4 år. Beskjæres busken hvert  3 - 4 år får busken en flott fornyelse. Det er heller ikke noe i veien for å beskjære busken hvert år og kun ta et par greine for året. Husk disse greine skal kuttes helt ned. Her hjelper det ikke med en lett enhånds saks. Her må en ta i bruk tohåndsaks eller en sag.

Følgende fremgangsmåte anbefales:

  1. Fjern skadete/ syke greiner.
  2. Kutt de greine som er mest i veien for gressklipping  og andre  ting(eks. stikker ut i veien)
  3. Tynn busken neden fra  4- 5 greiner fra  roten er mer enn nok.
  4. Ta de greine som er eldst og eventuelt greiner som går i kryss inne i busken.

Nå oppnår du en luftig , fornyet busk med mye lys og lite fukt inne i busken som igjen gir store velmodnende bær og en busk som er mindre sykdomsutsatt.

Bringebær. De bærer på fjordårsskuddet. Det vil si at alle skudd som har båret bær klippes helt ned, helst om høsten. Tidlig vår fjernes de svakeste og skadete skuddene. Det tynnes slik at det blir igjen ca 8 skudd pr m. Rundt ST. Hans klippes alle nye skudd som sprer seg utenfor bringebær raden.