Beskjæring av frukttrær
Beskjæring og forming av frukttrær
De vanligste frukttrærne i hagen er epler og plommer. Moreller og pærer er og litt brukt. Det finnes mange teorier og metoder når det gjelder beskjæring og ingen beskjærer et tre likt. Det viktigste er at målet blir nådd. Beskjær i tidsrommer okt - mars.
Viktig informasjon om beskjæring av frukttrær
- Treet må beskjæres for å fornye seg. Sette nye skudd.
- Treet beskjæres slik at skadde og syke greiner fjernes.
- Treet må åpenes slik at lys og luft kommer inn i treet.(Frukten modnes bedre og soppangrep reduseres.
- Treet må formes etter omgivelsen. Skal det være stort, lite eller espaliertre?
- Treet må formes slik at det gir mest mulig frukt.
Slik gjør du det
- Forsøk å bygg treet rundt en hovedstamme.
- Ta mest vare på greiner som står vannrett ut eller vokser nedover.
- Forsøk å tving ferske greiner nedover ved hjelp av tau eller lodd.
- Fjern flest mulig av greinene som vokser rett opp eller har en vinkel til hovedstammen på mindre enn 40 grader
Plomme og moreller/kirsebær bør ikke greinen bøyes for mye ned de kan være litt skrå.
Lignende tips