Beskjæring av frukttrær illustratsjon

Beskjæring av frukttrær

Beskjæring og forming av frukttrær

De vanligste frukttrærne  i hagen er epler og plommer. Moreller og pærer er og litt brukt. Det finnes mange teorier og metoder når det gjelder beskjæring og ingen beskjærer  et tre likt. Det viktigste er at målet blir nådd. Beskjær i tidsrommer okt - mars.

Viktig informasjon om beskjæring av frukttrær

  • Treet må beskjæres for å fornye seg. Sette nye skudd.
  • Treet beskjæres slik at skadde og syke greiner fjernes.
  • Treet må åpenes slik at  lys og luft  kommer inn i treet.(Frukten modnes bedre og soppangrep reduseres.
  • Treet må formes etter omgivelsen. Skal det være stort, lite eller espaliertre?
  • Treet må formes slik at det gir mest mulig frukt.

Slik gjør du det

  1. Forsøk å bygg treet rundt en hovedstamme.
  2. Ta mest vare på greiner som står vannrett ut eller vokser nedover.
  3. Forsøk å tving ferske greiner nedover ved hjelp av tau eller lodd.
  4. Fjern flest mulig av greinene som vokser rett opp eller har en vinkel til hovedstammen på mindre enn 40 grader
023_5a-679749.jpeg
De vanligste frukttrærne i hagen er epler og plommer.
mesterhagen bilde
Viser hvor små trær og hvor tett de kan plantes.
Her er stokken og brukt til nedbinding av greinene.

 

mesterhagen bilde
Om sommeren når det kommer nye skudd kan
disse "presses" ut i en rett vinkel ved
hjelp av kleklemmer.

 

mesterhagen bilde
Viser hvordan et gammelt stort tre er beskåret.
Legg merke til at det kun er stammen som er
rett og at alle unge greiner som skal bære
frukt går nesten rett ut fra stammen.

 

Plomme og moreller/kirsebær bør ikke greinen bøyes for mye ned de kan være litt skrå.