Bilde av Grønnsaker

Grønnsaker

Dyrking av grønnsaker i hagen. Jordbearbeidelse er viktig for et godt ressultat.

Har du en liten eller stor hageflekk, så har du det beste utgangspunkt for å kunne dyrke dine egne grønnsaker. Husk at for å få et godt resultat, må jorden være næringsrik. Det er også viktig at det er god drenering der du skal anlegge grønnsakshagen, grønnsaksplantene trives ikke hvis de står i for våt jord.
Begynn med å bearbeide jorden med spade, greip eller jordfreser. Har du tung myrjord, bør du blande godt med sand i jorden for å gjøre den lettere. Så bør det gjødsles med organisk gjødsel, gjerne kugjødsel eller hønsegjødsel. Bruk også fullgjødsel, 10 – 15 kg pr 100 m2. Kompost er også et godt jorforbedringsmiddel og gir god næringstilførsel.
Etter at jorden er bearbeidet og gjødslet, kan du lage rader og opparbeide grønnsakshagen.

Såing

Noen grønnsaksplanter såes direkte på vokseplassen, mens andre såes først innendørs.
Når du skal så frø innendørs kan du så i kasser eller små potter (gjerne torvpotter). Hvis du sår i kasser, vil plantene spire tett og må etter en stund prikles over i potter. Det vil si løsne de forsiktig fra såkassen og plante de over i plantepotte.
De nysådde kassene/pottene vannes, og bør så dekkes med plastfolie for å hindre uttørring. Denne plastfolien fjernes når spiren er kommet opp.
For å få korte og lubne småplanter må kassene/pottene stå lyst! Helst i sør- eller vestvendt vindu. Hvis du setter kassene/pottene i nordvendt vindu, må de ha ekstra plantelys for at plantene ikke skal bli for lange og spinkle. Kassene/pottene må heller ikke stå altfor varmt. De kan gjerne stå ved 20 oC til spiren er kommet opp, men bør så settes ved 10 – 15 oC.

Når temperaturen ute er tilstrekkelig, og det ikke lenger er fare for frost, kan småplantene plantes ut. Plantene bør da herdes ved å sette dem ut i skyggen et par dager før de plantes på plantestedet, de kan gjerne herdes ute på dagtid og tas inn om natten. Settes småplantene fra driving inne direkt iut  sollys, er sjangsene store for at plantene blir svidd og settes kraftig tilbake. Når du skal plante er det viktig med vanning! Vann småplantene før utplanting. Grav et hull i jorden, og sett jordklumpen nedi. Plantene skal settes så dypt nedi hullet at jordklumpen/torvpotten er dekket med et tynt lag med jord. Vann godt inntil hver plante.
Også den nærmeste tiden etter utplantingen er det viktig med vanning, plantene må ikke tørke ut!

Vekstskifte i kjøkkenhagen

Det er viktig å ha et godt vekstskifte i kjøkkenhagen. Vekstskifte virker forebyggende mot plantesykdommer. Med vekstskifte menes at man skifter på hvor i kjøkkenhagen de forskellige sortene dyrkes fra år til år. Kålrot og de forskjellige kålsortene bør f.eks. ikke dyrkes på samme stedet flere år på rad. Ideelt sett bør det gå minst fire år mellom hver gang man dyrker samme sort grønnsak på samme sted. Det kan være greit å lage seg en liten planskisse over kjøkkenhagen der det vises hvilke sorter som står hvor, denne vil hjelpe deg å huske hvordan dyrkingen har vært de foregående årene.