Bilde av Gulrot

Gulrot

Daucus carota

Gulrot er vår vanligste og mest brukte grønnsak. Med sin milde og søte smak er det en grønnsak de fleste setter pris på. Den er i tillegg lett å dyrke. Den er også rik på vitaminer og mineraler. Hvis du vil få en tidlig start på gulrotsesongen, kan frøene såes innendørs i midten av april, i en tom melkekartong. Ha gjerne kartongen i kjøkkenvinduet til spirene er kommet opp, senere bør den settes noe kjøligere, men fortsatt lyst. Står den for varmt vil plantene bli lange og spinkle (fin temperatur er ca. 15 grader). Når plantene er et par cm bør det tynnes så det bare er rundt 5 - 6 gulrotplanter igjen i kartongen. Ved utplanting kutter du bunnen av melkekartongen og planter hele kartongen i jorden, dette kan gjøres i midten/slutten av mai. Frøene såes ellers direkte i rader på voksestedet i mai, og når spirene er et par cm tynnes de så det er 4 - 5 cm mellom hver plante. Det er viktig å luke i gulrotradene slik at plantene får nok lys. Høstingen av gulrøttene starter i juli. Gulrøtter kan lagres mørkt, kjølig og tørt utover høsten og vinteren. Gulrøtter brukes kokt, woket eller som råkost.