Illustrasjon av julestjerne

Julestjernen, en mye brukt juleplante.

Planten er blant de største potteplantekulturene i Norge. Den er på nedadgående popularitet da allergikere kan reagere på den.

Julestjernen er opprinnelig en to meter høy plante fra Mexico.  Gjennom avl har vi fått de små plantene som vi har på stuebordene i dag Planens popularitet  i Norge tok av på 1960 tallet. Blomstene er de små gule «tuppene» i midten av de rød bladene. De røde bladene er ikke blomster. Planten lager disse samtidig som den blomster for å tiltrekke seg insekter for å bestøve blomstene. De røde bladene kommer når dagene blir kortere eller at plantene står mørkt i 14 timer pr dag.

Stell av julestjerne

Planten tåler ikke trekk, men tåler tør luft som vi har inne. Om de gule små blomstene faller av er fremdeles de røde bladene intakt.  Optimal temperatur 18- 25 grader. Det er bedre at den står litt for tørt enn for vått. Dersom planten står i vinduet og en trekker for gardinene kalde vinternetter, kan det bli så kaldt mellom gardinen og vinduet at planten kollapser. Det er stor temperaturforskjell på utsiden av vindusgardiner og inne i rommet. Planten trenger ikke gjødsel i des og januar. Det må  ikke stå vann i pyntepotten etter vanning lengre en maks 30 min. Det er bedre at den står litt for tørt enn for vått. Ikke plassere fruktfatet i nærheten. Spesielt epler avgir gasser som plantene ikke liker.(Ufarlig for mennesker og dyr.)  Henger planten med grønne blader er det mest sannsynlig  overvanning, Begynner bladene å bli gule i desember er det tegn på for tørr plante.

Julestjerne og allergi

Allergikere må være obs på denne planten. De fleste reagerer kun på de gule små blomstene. De kan knipes av. Bruk hansker da den hvite saften er giftig og kan fremkalle allergiske reaksjoner.