Legging av blomsterløk.

Blomsterløk
Tulipaner

Blomsterløk som vi legger i jorden om høsten blomstrer om våren, kalles «høstløk».  Blomsterløk som legges i jorden om våren og blomster om høsten, kalles «vårløk».
Det fins mange forskjellige arter blomsterløk som kan legges om høsten. De vanligste er tulipanløk, påskeliljer, krokus og snøklokker.

blomsterløk
Blomsterløk

Løk som plantes om høsten

Løken er plantens «nisteboks». Næringen som ligger i løken benytter plantene til å sette røtter før den begynner å vokse. Røttene blir da klar for å hente næring fra jorden når varmen kommer.
De må ha ca 25 dager med temperatur på mellom 4 og 10 grader, krokus og snøklokker en del færre dager. Da setter de røtter og selve planten vokser ikke. Samtidig lager de et lite spir i toppen på løken som venter på varmere og lysere dager.
De fleste stedene langs kysten i Norge kan de plantes helt til nyttår og enkelte år i jan – feb.
Kommer frosten rett etter planting, får som regel løkene riktig temperatur i jorden tidlig på våren, slik at de kan lage røtter. Blir det ikke dannet nok røtter på løken før den spirer, vil ikke planten kunne ta opp nok næring.

Plantetips

  • Plant løken på dybde lik dobbel løkstørrelse.  
  • Løken må stå godt drenert. I bed må det ikke være vannsig. Krukker må ikke stå slik at vann fra tak eller utstikker renner ned i potten.
  • Bland litt kukompost i plantehullet. Da vil næringen ligge der til varmen kommer.
  • Ikke bruk kunstgjødsel når plantene er i hvile. De fleste steder er dette mellom september og april. Gjødselen vil løses opp i regn og renne vekk uten at plantene får benyttet den. (Gjødselforurensing)
  • Plant i grupper, bør bruke samme type løk i grupper. Eksempel, en gruppe med tulipaner, en med perleblomster en med krokus.
Blomsterløk

Plant i rekker med forskjellig løkplante.  Da vil en oppnå lengre vårblomstringstid i bedet eller krukken. Ta da hensyn til blomstringstid og høyde slik at lav og tidlig blomstring står foran høye planter.

Lignende saker

Settepoteten gir næringsrik mat.

Poteten var på 1800 tallet den viktigste matplantene i Norge. Planten tilhører søtvierfamilien, og hele planten er giftig med unntak av selve

Stangselleri uten blader

Sellerirot Apium Graveolens

Knollselleri/sellerirot dyrkes på friland. Frøene kan såes inne 2 – 3 uker før utplanting, eller såes direkte på voksestedet. Plantes med 30

Ferskplantet karse i boks

Karse Lepidum sativum

Karse er en ettårig plante. Kan dyrkes ute eller inne. Det mest vanlige er kanskje å dyrke karse på bomull. Da legger