Potetsykdommer.

potetsykdommer
Tulipaner

Det er enkelt å dyrke poteter selv om det er mange sykdommer som kan ramme en potetavling
De vanligste sykdommene er: Potettørråte, Stengelråte (Blautråte), Ringråte, Virus, Vorteskurv. Svartskurv, Flatskurv, Foma, Fusarium og Kreft,
Dersom en bruker sertifiserte settepoteter og vektskifte, la det gå 3 år mellom hver gang du dyrker poteter på samme sted, er det kun potettørråten som skaper utfordringer.

Potettørråte.

Potettørråte er en sopp som må ha fukt og varme for å kunne spre seg.
Temperatur over 15 grader og fukt eller vann på bladene i mer enn 2 timer må til for at soppen vokser på bladene og gjør skade. Soppsporene spres lett med vinden fra andre potetdyrkere. Potettørråten kan og spre seg til jorden og selve poteten. Ved lagring av potet er det best med høsting i oppholdsvær da dette bil redusere smittepresset når soppsporer fra jorden har lettere å feste seg til poteten.
Det er nesten umulig å unngå potettørråte med dyrking uten sprøytemiddel. Ved sterkt smittepress kan du redusere soppangrepet slik at du får en god avling uten sprøytemidler.

Potet med potettørråte

God avling med redusert smittepress.


  • Kjøp sertifiserte settepoteter.
  • Sett i gang spireprosessen tidlig ved å legge potetene inne, lyst og varmt, til de får ca 2 cm spir(groer). Bør ligge i et vindu med dagslys. Dårlig lys gir lange tynne spir, som knekker lett.
  • Plant poteten når jordtemperaturen er 8 grader. Tidlig planting fører til at potetplanten vokser mye før temperatur blir ideell for potettørråten.
  • God avstand mellom plantene gir raskere tørking av bladene ved regn og vanning.
  • Ved tørråte angrep, fjern bladene og potetriset fra potetåkeren før høsting.

Lignende saker

Nærbilde av rips på stilk i en krukke

Rips Ribes Sativum

Ripsbusker er både til pryd og nytte, kan plantes i grupper eller som en bærhekk. Gir god avling, og brukes både som

3 artisjokk på rekke

Artisjokk Cynara scolymus

Artisjokk dyrkes på friland. Frøene såes inne i januar, og kan plantes ut i mai. Artisjokk er en spennende grønnsak som kan