Illustrasjon av primle

Primler en følelse av vår

Primler er mye brukt for å få vårstemning inne. Den klarer seg også ute ned til et par minus grader.

Butikkene bugner av den fargesprakende vårblomstren.

Primler eller Primula på Latin   betyr den første. Først er «Premier» i fransk, «primero» i spansk   og «prima» i italiensk. Alle disse 3 språkene stammer fra latinsk. Det fins mange sorter i denne slekten som heter «Nøkkleblomslekten» på norsk og enkelte vokser vilt i Norge. Flere steder der de vokser vilt blir de kalt  for «kusymre».  Sortene som er til salgs i butikkene nå er laget i gartneri i Norge under litt kjølig oppvekst forhold. Blomstene trives best med ca 15 grader. Må ikke plasseres rett ved en ovn. Blomstringen holder seg ca en uke i vanlig stuetemperatur på vel 20 grader.

Det er en rimelig blomst da de fleste butikkene selger den på tilbud. Prismessig og holdbarhetsmessig  bør den sammenlignes  med rimelige  buketter. Den skal ikke tørke ut eller ha for mye vann. Selv om jorden ser tørr ut, stikk fingeren i jorden og kjenn etter. Den kan være svært våt nedi. Planten skal stå lyst, står den i direkte sol avblomstrer den raskere. Når planten er avblomstret, er den en fin grønnplante. Ut i april når telen har forsvunnet i hagen, kan den plantes ut og gjødsles. Den danner nye blomsterknopper i kjølig høstvær og kan tas inn i okt. for driving inne. Primlen er fin enkeltvis og sammen i korger, bruk litt av juletreet eller annen julepynt til å stesje den opp.

Primle

Mange steder er det milde vintrer eller perioder med mildvær. Den kan plantes ut og står fint til et par minus grader. Blir det kaldere blir selve blomsten stygg og må plukkes, men knopper som ikke har blomstret spretter ut når det blir litt mildere.