bile av rips

Rips

Ribes Sativum

Ripsbusker er både til pryd og nytte, kan plantes i grupper eller som en bærhekk. Gir god avling, og brukes både som spisebær og til foredling. De mest vanlige sortene er røde rips, men også hvite rips brukes mye. Før du planter, er det viktig å ha godt med naturgjødsel eller kompost i jorden. Buskene plantes solrikt og i le for nordavinden. Planteavstanden bør være på 1,5 – 2 m. Senere år bør plantene årlig få både fullgjødsel og organisk gjødsel om våren. Man bør beskjære buskene hvert år, dette gjøres om våren før blomstene kommer. På rips bør ikke grenene få bli mer enn 3 - 4 år før de skjæres bort. Mest mulig av beskjæringen bør foretas nede ved bakken. Man fjerner alle grener som ligger flatt utover bakken og de eldste grenene inne i busken. God tynning av buskene fører til at busken blir mer luftig, og dermed ikke så lett utsatt for sykdommer. Når buskene blir eldre kan det oppstå behov for oppbinding, dette gjøres enkelt ved å spikre et slags ”gjerde” i en firkant rundt busken, slik at grenene kan hvile på plankene.

De mest brukte ripssortene i Norge er:

  • Rød Hollandsk Store, røde og litt syrlig bær i lange klaser. Bærer svært rikt.
  • Rød hollandsk er den mest brukte sorten i Norge, og er svært hardfør og sterk mot sykdommer.
  • Hvit Hollandsk Middels store, gulhvite bær. Tidlig sort med middels bæreevne. Noe utsatt for bladsopp. Hvite rips er søte og aromatiske, utmerket til råstoff til vin.
  • Jonkheer van Tets Middels store, røde, litt syrlige bær i store klaser. Tidlig sort som bærer rikt. Lite utsatt for sykdom. God til safting.
  • Nordtun Store, søte, røde og litt syrlige bær i lange klaser. Bærer rikt. Sterk mot sykdommer.
  • Jotun Middels store, røde og litt syrlige bær i lange klaser. Bærer rikt og er sterk mot sykdommer.