Urter Urter/krydderplanter har vært en viktig del av menneskenes kosthold fra tidenes morgen.

Forskjellige urter
Tulipaner

Plantene blir brukt som smakstilsetning i mat, og er  duft- og prydfaktorer i hagen og innendørs. Urter brukes også som legemiddel.

I Norge skiller en gjerne urtene/krydderplantene  i to hovedgrupper. De ettårige som må såes hvert år, og de flerårige som  tåler overvintringen og kommer igjen fra samme rot hver vår.

Urter kan plantes over alt, bare en tar hensyn til sorter og størrelse. Mange sorter kan dyrkes innendørs, da har man friske urter hele året. Sett urtepottene i kjøkkenvinduet i vinterhalvåret, så har du hele tiden friske urter lett tilgjengelig.

Før var det mest vanlige å ha egne urtebed som sirlig var planlagt og beplantet. Nå brukes gjerne noen få krydderplanter  i forbindelse med et blomsterbed, i krukker alene eller sammen med andre planter og inne .

I dagligvarebutikkene får en kjøpt krydderplanter i potter, og disse kan og brukes som potteplante i vinduskarmen. Nyhøstede, friske urter gir en ekstra «piff» på maten.

http://www.hushjemhage.no/hage/urt.htm

http://home.halden.net/borago/

http://www.pluto.no/kulturspeilet/faste/bok/petterson_krydderurter.html

http://www.rolv.no/

http://home.no.net/urter/html/planteliste.html

Lignende saker

Bundt grønn aspargus

Asparges Asparagus officinalis

Dyrking av asparges Asparges dyrkes på friland. Man kjøper aspargesrøtter i hagesenteret, og planter disse ut. For å dyrke asparges må man

Bladpersille

Persille Petroselinum

Mange forbinder nok persille med kruspersille. Men det finnes flere forskjellige sorter persille enn dette, alle egner seg godt i matlagingen med