bilde av hagen med vanndam

Vann i hagen

Vann som et beroligende element eller vann i bevegelse har fasinert mennesker i alle tider.

Helt fra de første palassene, slottene og herskapsboligene ble bygget, ble vannet trukket inn som et fascinerende element i parker eller hager. Alt fra rolige vannspeil til fontener og kunstige bekker og fossefall. I dag er det mye letter å bruke vann som et element i hagen. Det selges ferdige pakker slik at en kan få alt fra en liten fontene på terrassen, til utstyr for å lage store dammer i hagen med tilhørende fontener bekker og fossefall. Vannplanter og fisk hører også ofte med. Vann i hagen medfører alltid ekstra arbeid. Spesielt er det viktig å påse at vannet er rent, og at det er nok vann. De minste vannanleggene fordamper ofte mye vann i løpet av fine tørre sommerdager slik at det er påkrevd med påfyll.

Vann på terrasse/ balkong

Liker du sildrende vann eller kun et lite vannspeil med kanskje en vannlilje i? De fleste anlegg til balkong kjøpes ferdig. Fonteneanlegg eller en tønne som du kan ha vann i. Vær oppmerksom på at vannet bør kunne tømmes slik at det eventuelt ikke sjenerer naboer. Et slikt anlegg må demonteres før frosten setter inn da pumpen ikke tåler frost, og tønner/krukker med frossent vann kan sprekke.. Vann på terrasse/ balkong: Liker du sildrende vann eller kun et lite vannspeil med

Plasseringen bør ta utgangspunkt i om det er dypt nok jordsmonn til dammen der hvor du ønsker den. Det bør ikke være for store løvtrær i nærheten, da blader fra disse er med på å forurense dammen. Ta stilling til om du skal ha fisk og/eller planter i dammen. Dette er avgjørende for hvilken vanndybde du trenger i dammen. En kunstig dam kommer inn under brønnloven, og det er krav om sikkerhet når det gjelder dybde eller gjerde rundt. Enkelte legger et ”nettingslokk” rett under vannoverflaten for å i vareta sikkerheten. La den ene delen av dammen være litt lavere enn den andre delene ca 2-5 cm slik at dersom du skal vaske ut vann eller det regner mye har du kontroll over hvor overflatevannet renner ut. La det være godt drenert her.

Ta hensyn til plasseringen når det gjelder fra hvor et ønskes at dammen skal iakttas om det skal legges vann bort til dammen eller strøm til pumpe eller filter. Skal det være fisk i dammen må det være vannfall eller fonten. Gullfisk klarer seg med 40 cm dyp dam. Vann lilje kan klare sg md en dam på 20 til 30 cm dybde under forutsetningen at det lages en Plantegrop der vannliljen skal stå slik at nederste delen av roten kan komme min 40 cm under overflaten og at selve rothalsen på planten ligger på ”bunnene” av dammen ca 20- 30 cm under overflaten

 

Vanndam i hagen

Det bør ikke være for store løvtrær i nærheten, da blader fra disse er med på å forurense dammen. Ta stilling til om du skal ha fisk og/eller planter i dammen. Dette er avgjørende for hvilken vanndybde du trenger i dammen. En kunstig dam kommer inn under brønnloven, og det er krav om sikkerhet når det gjelder dybde eller gjerde rundt. Enkelte legger et ”nettingslokk” rett under vannoverflaten for å i vareta sikkerheten. La den ene delen av dammen være litt lavere enn den andre delene ca 2-5 cm slik at dersom du skal vaske ut vann eller det regner mye har du kontroll over hvor overflatevannet renner ut. La det være godt drenert her. Ta hensyn til plasseringen når det gjelder fra hvor et ønskes at dammen skal iakttas om det skal legges vann bort til dammen eller strøm til pumpe eller filter. Skal det være fisk i dammen må det være vannfall eller fonten.

Gullfisk klarer seg med 40 cm dyp dam. Vannlilje kan klare sg md en dam på 20 til 30 cm dybde under forutsetningen at det lages en Plantegrop der vannliljen skal stå slik at nederste delen av roten kan komme min 40 cm under overflaten og at selve rothalsen på planten ligger på ”bunnene” av dammen ca 20- 30 cm under overflaten Når du graver ut hullet til dammen forvis deg om at det ikke stikker skarpe steiner eller røtter ut i hullet. Ta jord eller sand som du har gravet ut og legge et lag på 5- 10 cm på sidene og klapp det til med en spade for sikre at det ikke ligger noe spist rett under overflaten. Bruker du duk er det en fordel å bruke gamle tepper tøy eller underduksmatte (kjøpes på hagesenteret) som en ekstra sikkerhet før duken legges på.

Husk å kjøp så riklig med duk at den ligger ca 30 cm inn overkantene slik at det kan legges stein/ jord på den for å holde den på plass. Det finnes også kantduks omen legger opp på kanten av bassenget for å få en fin overgang til selve vannspeilet. Kanten rundt bassenget er spesielt viktig å planlegge da denne kanten er prikken over damprosjektet.

Filter og pumpe.

Dersom det skal anlegges fontene/ bekker fossefall må en før det gås til anskaffelse av utstyret beregne hvor mange liter vann dammen vil romme Fontene type og spruthøyde. Høyde fra vann fallet og opp til fossen eller bekkens høyeste topp. Bredde på bekken og fossen. Med disse dataene vil hagesenteret kunne hjelp en slik at det rette utstyret velges. Ledninger til pumpe og filtre er oftest på disse og opp til 10 m lange med en støpt kontakt i enden. Når disse legges i jorden er det ofte lurt å klippe en hageslange på langs og legge ledningen inn i tape eller sur slangen igjen for hver 1 m. Når ledningen ligger inne i slangen er den beskytte mot ubetenksomme spader eller andre redskaper.

Ta og hensyn til at ledningen kanskje skal opp hver høst dersom utstyret skal inn om vinteren. Vedlikehold av dammer. B lader som kommer ned i dammen bør fjernes da disse lett skaper urent vann. Et annet problem er alger. Algeproblemet forsvinner mye dersom en har skikkelig filter anlegg ellers kan det fiskes opp strø på algemiddel slik at algen dør og legger seg på bunnen eller sette en slange med vanntrykk i motsatt side av bassenget til det laveste punktet slik at vannet blir skiftet ut i løpet av et par timer. UV filter er det best for å holde algeveksten i sjakk. Vannet blir pumpet igjennom et filter hvor det blir belyst av ultrafiolette stråler. Alge sporene vil da dø. Om vinteren bør filtre og pumper tas inn dersom de er utsatt for frost. Det kan og i enkelte dammer legges ned varmekolber